Блог

Вадим Трюхан: Байден розставляє акценти

Прес-конференція 46-го Президента Байдена - це приклад того, як має себе вести відповідальний лідер.

0

comments3428

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


Кожне слово говорилось виважено, практично без емоцій, хоча періодично міміка показувала, що всередині вулкан. Коли чіткої відповіді не було - так і говорив. Жодних пустих обіцянок чи морочення голови.

На 90% внутрішні проблеми США. З міжнародних питань розлого лиш про Китай. Мазками про Мексику, Північну Корею і Афганістан. Про Росію буквально пару слів, і то в контексті автократії як явища, а не як про якусь самодостатню тему. Україну не згадав. Але і нікого більше, крім згаданих країн. Навіть європейців, Японію і Австралію лиш в контексті відновлення євроатлантичної єдності і традиційних союзів. Тому зради шукати не має причин.

 

Вступна частина (5 хв): COVID-19, освіта, боротьба з безробіттям, економіка.

Промовисті цифри:

- завдання досягти показника в 100 млн. вакцинувань за 100 днів президенства досягли на 58-й день, нове завдання - 200 млн на 100-й день;

- 10 млрд.дол. на вакцинування вразливих верств населення;

- більшість шкіл вже відкрились і на 100-й день мета відкрити практично всі школи буде досягнута.

- 6% росту ВВП - прогноз на цей, пандемічний рік;

- кількість тих, хто отримує допомогу по безробіттю впала на 100 тис. людей, допомога буде надана всім, хто поребує.

Відповіді на деякі питання/тези:

1) Мене обрали для того, щоб я врегульовував проблеми. COVID і економіка - дві ключові питання, ними я й займаюся. Інші проблеми - міграція, зброя, клімат - ми теж будемо врегульовувавати. Але основне, - повернути американцям впевненість у завтрашньому дні.

2) Виведення з Афганістану військ відбудеться у цьому році.

3) Північна Корея порушила резолюцію РБ ООН 7080, і якщо вона і далі буде діяти таким же чином, то будуть наслідки.

4) Мої очікування - брати участь у наступних президентських виборах, і номінувати Камілу Харіс на посаду віце-президента. Чи буде Дональд Трамп кандидувати - цього ніхто зараз не зняє.

5) Моє завдання - змінити парадигму. Я хочу відновити роль середнього класу і впевненість кожного американця в майбутньому. Я обіцяв об"єднати країну, і я це зроблю.

6) З Сі Цзіньпіном давні персональні відносини. В ньому немає жодної кісточки, яку би можна було назвати демократичною, навіть з малої букви, але він дуже розумна людина, яку я поважаю.

Коли він зателефонував привітати з перемогою, проговорили з ним понад дві години. США буде співпрацювати з КНР, не шукаючи конфронтації і розуміючи при цьому яка жорстка конкуренція між двома країнами. США буде працювати з Китаєм у відкритий і чесний спосіб. Раніше 2% ВВП інвестувалися в науку, зараз 7%, і навіть цього не достатньо, будемо інвестувати більше.

США відновлять свої союзи, це не проти Китаю, але це буде. І в Європі, і в Азії. Права людини для американців - це важлива річ, і доки Китай порушує права людини, США і надалі будуть привертати до цього увагу всього світу.

У Китая є своя мета - стати найпотужнішою державою світу, але цього не станеться, поки я при владі.

Наші діти й онуки будуть захищати докторські дисертації на тему: "Як демократія перемогла автократію".

7) Моє завдання - відбудувати фізичну й інтелектуальну інфраструктуру США, щоб ми могля змагатися з будь-якою країною. За розвитком інфраструктури ми на 30 місці у світі, 1/3 мостів потребують ремонту, кожна 5 миля шосе в поганому стані, 20% авіарейсів запізнюються, 100 тис колодязів відкриті. Це та галузь, де ми можемо значно збільшити продуктивність і створити нові робочі місця.

8) Ситуацію на кордоні будемо покращувати. Особливо в аспекті, який стосується дітей.

9) Готовий працювати з будь-яким республіканцем.

Загалом біля години і 10 хв. Стандарт.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!