Головна Новини Політика внутрішня політика "День Андрія" в Офісі президента і новий шлях "Слуги народу": головні події тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

"День Андрія" в Офісі президента і новий шлях "Слуги народу": головні події тижня

Володимир Зеленський замінив Андрія Богдана на Андрія Єрмака на чолі Офісу президента, після чого відправився в Мюнхен і озвучив нові пропозиції по Криму і Донбасу. Тим часом у Росії обрали нового куратора з українських питань і полегшили російськомовним українцям отримання російського громадянства. Головні події тижня, що минає – в огляді порталу "Коментарі".

16 лютого 2020, 19:30 comments2922
Поділіться публікацією:
"День Андрія" в Офісі президента і новий шлях "Слуги народу": головні події тижня

Новий Андрій для Володимира: Зеленський змінив главу свого Офісу

Головною внутрішньополітичною подією минулого тижня стала ротація на посаді глави Офісу президента України. Володимир Зеленський одним своїм указом звільнив Андрія Богдана з посади, а іншим – призначив на його місце свого радника Андрія Єрмака.

Новий глава ОП незабаром після свого призначення заявив, що хоче "зробити Україну успішною і процвітаючою країною". Подякував президентові за довіру й Андрія Богдана за роботу, спростувавши чутки про війни, які нібито відбувалися в Офісі.

"Я вважаю, що головними спікерами Офісу президента повинні стати наші справи і результати. Тому вся наша робота буде сконцентрована на цьому", – сказав Єрмак.

Також він підкреслив важливість виконання всіх обіцянок, які були задекларовані під час президентської кампанії. Крім того, Єрмак визнав, що ОП слід розвивати комунікації і ставати прозорішим, тому пообіцяв поліпшити відносини з медіа і зазначив незалежність ЗМІ. Серед основних напрямків назвав зупинку війни на Донбасі, регіональну політику, а також розвиток інвестиційних процесів.

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо відставки з посади керівника Офісу президента України Андрія Богдана та призначення на цю посаду помічник президента – Андрія Єрмака.

picture

Тепер офіційно: Кремль змінив куратора по Україні

Дмитро Козак офіційно став заступником глави адміністрації президента РФ з питань інтеграції та української проблематики. Відповідну заяву у вівторок зробив прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков.

"Козак займається і буде продовжувати займатися в своїй новій посаді українськими справами і питаннями інтеграції", – сказав Пєсков.

Прес-секретар також додав, що більш точні формулювання обов'язків будуть представлені пізніше, оскільки поки не формалізовані. На питання, чи буде Дмитро Козак займатися інтеграцією Росії і України, Пєсков відповів негативно і уточнив, що у Росії є багато інших успішних інтеграційних процесів.

Дмитро Козак відомий тим, що на початку 00-х займався вирішенням придністровського конфлікту. Саме він розробив так званий меморандум Козака, який передбачав федералізацію Молдови, особливий статус Придністров'я і Гагаузії і відмову Кишинева від власних збройних сил. Втім, втілити цей план у життя не вдалося завдяки втручанню США.

picture

Хід Росії: отримання громадянства РФ українцями тепер не проблема

Держдума Росії прийняла законопроект про можливості скасування співбесіди для громадян України та Білорусі при отриманні ними статусу "носія російської мови". Цей статус дасть можливість його власникові отримати російське громадянство в спрощеному порядку.

За законом тепер українці, білоруси, які вільно володіють російською мовою, при поданні особисто заяви про визнання їх носіями російської мови і за наявності підстав можуть бути визнані комісією носіями російської мови без проходження співбесіди.

Під підставами мається на увазі те, що самі заявники або їх прямі родичі, які постійно проживають або раніше постійно проживали на території РФ або на території, що відносилася до Російської імперії або СРСР, в межах державного кордону РФ.

Закон спростить процедуру отримання громадянства для 172 тисяч громадян України та 32 тисяч громадян Білорусі, які постійно проживають в Росії і вже мають вид на проживання.

picture

Мюнхенська конференція з безпеки: пропозиції Зеленського

З 14 по 16 лютого в Мюнхені проходила 56-а конференція з безпеки, в якій взяли участь 40 лідерів держав і урядів, близько 60 глав МЗС і 40 міністрів оборони. Для президента України Володимира Зеленського МКБ була першою.

На полях конференції глава української держави заявив, що запропонував спільний контроль кордону представниками ОБСЄ та окремих районів Донецької та Луганської областей, щоб провести місцеві вибори на Донбасі.

Крім того, Зеленський запропонував створити новий майданчик для обговорення анексії Криму Росією, зазначивши, що йому не подобається відсутність питання Криму в мінських домовленостях. Президент також заявив, що місцеві вибори в Україні повинні пройти восени і на Донбасі, і в анексованому Криму.

picture

"Новий шлях" президентської партії

Наприкінці тижня партія "Слуга народу" провела у Києві з'їзд, на якому узгодили подальші кроки провладної політичної сили. Найбільш цікавим рішенням можна назвати затвердження нової партійної ідеології – український центризм.

"Це центризм, який заперечує політичні крайнощі і радикалізм. Але це творчий центризм, це український центризм. Ми пропонуємо, можливо, надалі закріпити це на рівні статуту. Зробити відповідні дії, щоб ввести цей термін в сучасний політологічний простір. Український центризм –ідеологія партії "Слуга народу", – заявив глава "Слуги народу", народний депутат Олександр Корнієнко.

Політик зазначив, що поки жодна ідеологія не принесла мир в Україну.

"Україну затягували в пастку різних ідеологій. Жодна з них не спрацювала, не принесла добробуту і мир. Я пропоную спробувати позбавити себе від ідеологічних пут, піти третім шляхом.... Ми можемо стати тією партією, яка буде відокремлена від ідеологічних забобонів минулого", – підкреслив Корнієнко.

picture




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!