Зеленський звернувся до українців щодо авіакатастрофи в Ірані: "Всі винні будуть покарані"

Володимир Зеленський розповів, про що вдалося домовитися з Хасаном Рухани

Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням перед українцями щодо ситуації навколо катастрофи літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані.

Володимир Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані, з яким вони домовилися про сприяння у проведенні розслідування всіх причин аварії українського "боїнга". Глава держави розповів, що країни проведуть спільну роботу з розшифровки "чорних скриньок". Крім того, Рухані найближчим часом повинен віддати наказ про те, що ідентифікація тіл загиблих, а також підготовка їх до відправлення в Україну повинна бути закінчена максимально швидко.

Рухані, за словами Зеленського, пообіцяв, що всі винні будуть покарані. Також домовилися про те, що родичі загиблих отримають матеріальну компенсацію від Ірану.

У прес-службі українського президента також повідомляють, що Рухані попросив вибачення від іранської сторони за трагедію, в якій загинули 176 осіб. Також він повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії іранських військових.

український літак авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України" зазнав аварії неподалік від міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні, який знаходиться в Тегерані. В той момент борту авіалайнера знаходилися громадяни 7 країн - 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них - 11 громадян України. На жаль все пасажири загинули.

9 січня західні експерти повідомили, що літак Boeing-737 “МАУ" був випадково збитий іранської зенітною ракетою. Пізніше цю інформацію також озвучив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, представники Міністерства оборони США, а також влади Великобританії та Австралії.

Влада Ірану спочатку спростовували причетність до краху українського лайнера, проте 11 січня іранські військові офіційно визнали, що збили літак компанії “МАУ", однак це було "ненавмисно". Відповідальність за трагедію взяв на себе Корпус вартових ісламської революції. За словами військових, це сталося тому, що літак здійснив різкий поворот у бік засекреченої військової бази. Незабаром в інтернеті іранське видання Iran News Wire опублікувало відео ймовірного запуску ракети "Тор" по літаку авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України".