Головна Новини Суспільство події "Добро" Росії на криваву війну і "бомбардування" камінням врятованих з Уханя українців: головні події тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

"Добро" Росії на криваву війну і "бомбардування" камінням врятованих з Уханя українців: головні події тижня

Росія дозволила своїй армії обстрілювати українські позиції на Донбасі, що призвело до загибелі і поранень бійців ВСУ. Тим часом, незважаючи на безпрецедентні заходи безпеки, щоб уникнути коронавірусу в Україні та ізоляцію прибулих з Китаю людей у санаторії під Полтавою, люди палили шини і атакували Нацгвардію. Після шокуючих подій пасажири з Уханя розповіли про непростий спецрейс в Україну і реакцію іноземців на "армію" мітингувальників у Нових Санжарах

23 лютого 2020, 21:15 comments4803
Поділіться публікацією:
"Добро" Росії на криваву війну і "бомбардування" камінням врятованих з Уханя українців: головні події тижня

"Добро" на війну. У понеділок в РФ дали команду скасувати режим припинення вогню для передових підрозділів НВФ на Донбасі, про що рапортує прес-служба Міноборони. Згідно з даними українських розвідників, відтепер підрозділи 1 і 2 армійських корпусів збройних сил Росії, які зараз перебувають біля лінії зіткнення, з дозволу командування можуть обстрілювати українські позиції. У Міноборони також говорять про те, що бойовики брешуть місцевим жителям, залякуючи швидким наступом української армії в формі "бліцкригу", щоб дискредитувати ВСУ.

Але вже у вівторок Україну сколихнула новина про настання терористів на Донбасі і обстріли позицій ВСУ. Бойовики відкрили вогонь в районі населених пунктів Новотошковське, Орехово, Кримське, Попасна та Хутір Вільний, застосовуючи ствольну артилерію калібру 152 мм. Крім того, загарбники випустили по позиціях наших захисників більш 164 мін з мінометів калібру 120 мм та 44 міни з 82-мм мінометів. Також противник вів вогонь з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів. Крім того, в районі Новотошковського окупанти здійснили 56 пострілів по нашим позиціям з озброєння танка. У штабі ООС кажуть, що з нашої сторони загинув один військовий, ще четверо поранені. Окупанти понесли більші втрати: одна людина загинула, п'ятеро поранені.

Мітинг проти "уханьців". Головна тема четверга – евакуація 48 українців, яким вдалося покинути небезпечний Ухань і повернутися на батьківщину, а також 27 іноземців.

picture

Втім, прийом деяких земляків привітним не назвеш. Коли з'явилася інформація про те, що "уханьців" поселять на карантин на базі відпочинку в Харківській області, хвиля паніки прокотилася по цьому регіону. Інформація виявилася помилковою: послідувала відповідь Міноборони про те, що всіх прибулих відправлять в ізоляцію в санаторій МВС у Нових Санжарах Полтавської області. Після події більше нагадали бойовик, ніж гуманну реакцію суспільства: жителі селища влаштували масовий протест, палили шини і погрожували військовим, які, в свою чергу, пригнали бронетехніку.

picture

На наступний ранок після мітингу "Коментарям" вдалося поспілкуватися з однією з прибулих на батьківщину пасажирок — Аліною Лазоренко, яка розповіла нам про складний спецрейс довжиною в добу, переживання через мітинги і зустріч камінням.

"Дорога з Харкова була неймовірно довгою – близько 7-8 годин. І весь цей час ми були в шляху, зробивши лише одну зупинку. Бути може, водії кружляли по області надії, що мітинг пройде... Було не по собі, адже вже стемніло і ми знали, що там "кіпіш", — згадує дівчина. — По коментарям "Здохніть" ми розуміли, що нам не будуть раді, але не думали, що нас зустрінуть камінням".

Більше всіх таким прийомом були шоковані іноземці, які не підозрювали про мітинг в Нових Санжарах. Аліна каже, що в автобусі було чоловік п'ять іноземців, які прийшли в повне здивування, побачивши розлючений натовп і армію.

"Ми-то розуміли, що відбувається, ми знали все  з новин, а вони — ні. Хтось думав, що в Україні так допустимо. Хлопці сиділи і дивилися в вікна зі словами "Wow", знімали людей на вулиці, які показували на нас пальцями. Коли ми прикрили шторку, полетіли камені", — згадує про вчорашнє Аліна, запевняючи, що зараз під охороною Нацгвардії вони відчувають себе в безпеці.

Зараз в Нових Санжарах все спокійно. Евакуйовані кажуть, що у їх двох- і тримісних номерах є все необхідне для життя: санвузол, холодильник, телевізор, ліжка і стіл. Харчування, кажуть, гідне, крім того, щодня благодійні фонди та небайдужі українці надсилають прибулим листи підтримки і щось смачне.

Мітинг з яйцями. Спокійно не було і в столиці. У Києві біля входу в будівлю Офісу генерального прокурора виставили десятки лотків яєць з написом "Ситник – геть!". Мітингували аграрії, вимагаючи звільнити директора НАБУ Артема Ситника, які пригнали фуру з антирекламою чиновника, скандували гасла з плакатами в руках, а після — влаштували "яєчну акцію". Люди кажуть, що нібито незаконні дії силовиків можуть зірвати посівну кампанію, зупинити роботу птахокомплексів і залишити без роботи тисячі людей.

picture

"Привіт" від Богдана. Справжній резонанс викликав пост у Facebook звільненого з посади голови Офісу президента Андрія Богдана, який зараз відпочиває на курорті і каже, що він "дуже сумує, не спить і не їсть". Про це він написав на своїй сторінці і опублікував фотографію з табличкою "Сейшели". "Друзі, дуже сумую за вами, не сплю, не їм", — з іронією пише Богдан. Ще він вірить в те, що скоро всі будуть займатися тими справами, які подобаються. І наостанок Богдан процитував слова російського політика Дмитра Медведєва, що вже стали афористичними: "Розумію, вам нелегко, грошей немає, але ви тримайтеся!". Незабаром Богдан дав про себе знати знову: нагадав, що йому сумно, і закликав українок купувати квитки на Сейшели і скласти йому компанію.

picture

Янукович про Майдан. 18 лютого українці вшанували пам'ять тих, хто загинув під час фатальних подій на Майдані. У роковини розстрілів висловився і "втікач" — четвертий президент України. Віктор Янукович, що зараз переховується від правоохоронців, зробив заяву. Позицію Януковича виклав на своїй сторінці у Facebook адвокат Віталій Сердюк. Так, Янукович заявив, що не для всіх події на Майдані були революцією, яка "обернулася страшною трагедією, що відкриває чорну сторінку історії України". Заява "втікача" рясніє такими формулюваннями, як "державний переворот", "кривавий шлях" і "вихваляння вбивць". На думку Януковича, "Порошенко і його спільники" нібито продовжують розділяти українців. А ось про нинішнього президента політик висловився більш позитивно: "перші кроки Зеленського дають надію на мир, справедливість і встановлення стабільності в країні". Більше того, сам Янукович запевнив, що буде "робити все, щоб мир і стабільність прийшли в нашу країну".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!