Ми першими визначили, що літак був збитий, - РНБО

Служба зовнішньої розвідки оперативно доповіла РНБО про катастрофу українського літака в Ірані, - секретар РНБО Олексій Данилов

Варіант, що літак був уражений ракетою, у першу добу, ще до заяв керівників країн НАТО, набрав 74% ймовірності.

У Раді національної безпеки і оборони вже в день аварії Боїнга МАУ поблизу Тегерана з високою часткою ймовірності знали, що авіалайнер був атакований ППО Ірану. Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов, передає Цензор.НЕМАЄ.

"З жовтня при апараті РНБО ми впровадили комплекс, який дозволяє збирати та аналізувати великі обсяги даних і будувати прогнози... Варіант, що літак був уражений ракетою, у першу добу, ще до заяв керівників країн НАТО, набрав 74% ймовірності", - розповів Данилов.

Секретар РНБО зазначив, інформація про стан двигунів, отримана на наступний день, підтвердила цю версію. Тим не менш, посольство України в Тегерані 8 січня поспішило заявити, що "версія теракту виключається". За словами Данилова, заява дипломатів було погоджено офіційним Києвом і було для налагодження контактів з владою Ірану".

"Заява посольства було санкціоновано нами. Це було необхідно рішення Ми повинні... були розглядати варіант, що залишимося з проблемою один на один. І нам потрібні були не різкі заяви, а можливість нашій слідчій групі збирати докази... Іран спочатку заявив про технічні проблеми на борту, і нам потрібно було знайти докази нашої версії, а потім використовувати їх для заяв. Ця лінія дій була визначена президентом Володимиром Зеленським, і всі наші дії і кроки цієї лінії відповідали", - додав Данілов.

За його словами, Служба зовнішньої розвідки оперативно доповіла РНБО про катастрофу українського літака в Ірані.

Як раніше повідомляли "Коментарі", катастрофа літака Boeing-737 авіакомпанії "МАУ", що виконував рейс "Тегеран-Київ", відбулося 8 січня близько 6 ранку. На борту перебували громадяни 7 країн – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них – 11 громадян України. Всі, хто знаходилися на борту загинули.

Представник аеропорту Тегерана розповів про те, що причиною аварії українського пасажирського літака в Ірані стало загоряння двигуна. Проте в авіакомпанії версії про технічну несправність і помилку екіпажу відкинули. Пізніше стало відомо, що літак під час польоту зробив розворот і намагався повернутися в аеропорт. У зв'язку з інцидентом, українським компаніям заборонили здійснювати польоти в Іран до з'ясування причин катастрофи літака "МАУ". 9 січня західні експерти повідомили, що літак Boeing-737 "Міжнародних авіаліній України" був випадково збитий іранської зенітною ракетою. Пізніше цю інформацію також озвучив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, представники Міністерства оборони США, а також влада Великобританії та Австралії. Проте держсекретар США Майк Помпео не виключив, що причиною катастрофи літака "МАУ" в Ірані могла стати технічна несправність лайнера.