Головна Новини Суспільство події Коронавірус vs нардепи і величезна пробоїна в бюджеті: огляд головний подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус vs нардепи і величезна пробоїна в бюджеті: огляд головний подій тижня

Уряд України продовжує шукати способи мінімізувати можливий збиток від пандемії коронавіруса, приймаючи все більш радикальні заходи. Одна з них - введення режиму надзвичайної ситуації по всій країні. Тим часом число заражених продовжує рости і серед інфікованих коронавірусом за останні сім днів виявилися відразу троє народних депутатів. Ці та інші ключові події тижня, що минає - у традиційному недільному огляді порталу "Коментарі"

29 березня 2020, 20:00 comments3018
Поділіться публікацією:
Коронавірус vs нардепи і величезна пробоїна в бюджеті: огляд головний подій тижня

Потрійний удар віруса по нардепам

Як відомо, першим народним депутатом, що офіційно заявив про інфікування COVID-19 був Сергій Шахов. Але вже на цьому тижні сумний список поповнили ще три народних обранця. Так, у понеділок стало відомо, що коронавірус підчепив представник фракції "Опозиційна платформа — За життя" Олександр Лукашев.

У той же день про своє інфікуванні заявив нардеп від "Слуги народу" Руслан Горбенко. Депутат написав, що знаходиться в Олександрівській лікарні, здав два тести, один із яких дав позитивний результат. У своєму повідомленні Горбенко описав свої симптоми — у нього виявили запалення легенів. Нардеп підкреслив, що за межі України останнім часом не виїжджав і з нардепом Шаховим, у якого раніше діагностували COVID-2019 не спілкувався. Також Горбенко звернувся до читачів із проханням не виходити з дому і не панікувати.

Нарешті, в кінці тижня зараження COVID-19 було підтверджено у позафракційного депутата Ганни Скороход. У зв'язку з підтвердженим діагнозом Скороход закликала всіх, хто контактував з нею останнім часом, піти на 14 днів на самоізоляцію. Вона також повідомила, що одним з основних ознак захворювання у неї стало те, що вона перестала відчувати запахи.

Крім того, Ганна Скороход в подробицях розписала всі пригоди, які сталися з нею у зв'язку зі спробою з'ясувати точний діагноз.

picture

Надзвичайна ситуація: новий рівень пандемії в Україні

З цього тижня по всій території України введено режим надзвичайної ситуації.

"Ми продовжуємо карантин і вводимо надзвичайну ситуацію в державі Україна по всій території на 30 днів строком до 24 квітня 2020 року", — оголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду в середу, 25 березня.

Глава уряду додав, що у разі потреби режим НС може бути продовжений. У той же час, в своєму зверненні до українського народу Шмигаль зазначив, що карантин може завершитися і раніше 24 квітня, якщо ситуація буде поліпшуватися.

Портал "Коментарі" просто і по суті пояснив різницю між режимом надзвичайної ситуації та надзвичайним станом. З матеріалом можна ознайомитися за посиланням.

Крім того, експерти на прохання наших журналістів оцінили рішення Кабміну і спрогнозували, як режим надзвичайної ситуації позначиться на життєдіяльності України.

picture

Затримання Кожари: екс-міністра підозрюють у вбивстві

У середу співробітники Національної поліції затримали колишнього міністра закордонних справ України Леоніда Кожару за підозрою у вбивстві. Як зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, в будинку ексдипломата в ніч на 22 лютого був знайдений труп бізнесмена Старицького з вогнепальним пораненням. Тоді Леонід Кожара і його дружина стверджували, що колишній директор телеканалу Інтер покінчив життя самогубством.

За версією звинувачення, між Кожарою і Старицьким 21 лютого, після розпиття спиртних напоїв, виник конфлікт на ґрунті неприязних відносин. Надалі він переріс в бійку, під час якої були пошкоджені окуляри Кожари, на оправі яких виявлені краплі крові Старицького. Кожара в спальні на другому поверсі будинку із шухляди тумби дістав пістолет з патронами, спустився на кухню і вистрілив. На відеозаписах з бодікамер патрульних поліцейських зафіксовано, як Кожара перед тестом на алкоголь каже: "Я все одно буду розстрілювати тих, хто буде мені погрожувати" і "Я захищав свій дім".

Шевченківський райсуд обрав для Кожари запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом вийти під заставу.

picture

Головна загадка коронавіруса: знайдений "нульовий пацієнт"

У Китаї нарешті розсекретили особистість першої інфікованої коронавірусом жінки, з якої почалася світова пандемія. Як повідомляють місцеві ЗМІ, нею виявилася продавчиня креветок на ринку "Хунань" в Ухані.

Відомо, що китаянка за прізвищем Вей звернулася до медиків 11 грудня зі скаргою на температуру. Їй зробили жаропонижаючий укол, після чого відпустили додому лікуватися. Але через 5 днів жінку госпіталізували: експерти Хуачжунского університету науки і технології виявили в її крові новий тип вірусу. Вже 31 грудня в Ухані було 27 хворих коронавірусом, причому 24 з них були на тому ринку, де працювала Вей. Серед інших носіїв — чоловік на прізвище Чень: він не був на ринку, всі його рідні здорові, але тест на коронавірус дав позитивний результат.

З кінця 2019 року вчені намагаються розгадати загадку, як вірус міг потрапити від тварини до людини. Жодне з припущень не підтвердилося. Встановлено лише те, що коронавірус не вивели штучно, а його початковий носій — кажан.

picture

Дефіцит в сотні мільярдів: можливі наслідки кризи

Прямо в ці хвилини новинні ресурси облітають дані і чутки про можливі наслідки, з якими незабаром доведеться зіткнутися Україні у зв'язку з поточною кризою. Як стало відомо журналістам, Верховна Рада найближчим часом може аврально проголосувати за зміни до держбюджету. Згідно з попередніми даними, передбачається збільшення дефіциту на 200 млрд грн (майже в три рази – до 298, 4 млрд грн, що становить майже 7% ВВП).

У число тих, кого пропонують "урізати", потрапили:

– аграрії (пропонується зрізати всю закладену підтримку на рівні 4 млрд гривень; у цю суму входить програма пільгового кредитування на купівлю землі);

– всі децентралізаційні статті (прибираються, зокрема, 2,1 млрд грн субвенцій місцевим бюджетам на підтримку розвитку об'єднаних територіальних громад, 2 млрд закладені на "проведення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій");

– окремі категорії педагогічних працівників установ загальної середньої освіти (мінус 1,6 млрд субвенції на поліпшення їх соцзахисту);

– Фонд енергоефективності (також позбудеться 1,6 млрд гривень);

– частина субсидій та програм допомоги окремим категоріям населення;

– місцеві вибори (судячи з того, що 2,15 млрд, закладених на проведення, пропонують вилучити самі місцеві вибори, заплановані на осінь, можуть бути перенесені).

"Зекономлені" кошти намір направити в так званий "Стабілізаційний фонд" (124,2 млрд грн.), яким Кабмін зможе розпоряджатися в ручному режимі.

Журналісти "Коментарів" обговорили з експертами правдоподібність такого сценарію і можливі шляхи виходу з такого крутого піке.

picture

ТОП-5 подій тижня в одній картинці

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!