Блог

Алексей Буряченко: 9 пакет санкцій від ЄС. Російська економіка перетворюється на гарбуз

Вплив санкцій на економіку Росії.

4

comments11679

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року викликало серію санкцій, запроваджених Європейським союзом, США та іншими країнами. Наголошу, з першого дня повномасштабної російської агресії Україна категорично вимагала від Заходу ухвалення максимально жорстких санкцій проти країни-агресора і секторальних, і персональних, у тому числі проти вищого керівництва рф. Не відразу і з великими труднощами, але за кілька місяців санкційний механізм США і Європи, а також ряду демократичних країн усього світу, що приєдналися до них, набрав обертів. Отже, на сьогодні нашими партнерами запроваджено широке коло безпрецедентних санкцій проти рф. Також слід відмітити, що наші партнери не зупиняються на розробці і запровадженні санкцій. 

 

Так, Європейська комісія 4 грудня представила країнам-членам ЄС дев’ятий пакет санкцій проти рф. В цьому пакеті Європейський союз має намір запровадити обмеження щодо російського сектору безпілотних літальних апаратів. ЄС також розглядає обмеження на інші технології та компоненти, що використовуються Москвою у військових цілях, а також заходи, спрямовані на надання додаткових послуг, інвестицій та російських ЗМІ та фінансового сектору. Новий пакет також додасть близько 180 фізичних та юридичних осіб до списку санкцій блоку. За попередньою інформацією новий пакет санкцій може бути погоджений під час зустрічі міністрів МЗС ЄС 12 грудня [Bloomberg].

 

Зауважу, Україна у девʼятому санкційному пакеті ЄС розраховує на повноцінне відключення російських банків від системи обміну повідомленнями SWIFT та заборону в’їзду в ЄС громадян РФ. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграмі де він зазначив, що під час зустрічі, 28 листопада, коли в Україну прибули міністри закордонних справ семи країн: Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції, обговорення наступного пакету санкцій щодо держави-терориста було однією із основних тем розмови.

 

Нагадаю майже за 10 місяців війни проти росії введено безпрецедентну кількість санкцій. Зокрема, як наголошують в ЄС, -- «Після неспровокованого та невиправданого вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Рада ухвалила вісім пакетів санкцій проти росії. Санкції спрямовані на ослаблення можливості росії фінансувати війну і безпосередньо націлені на політичну, військову та економічну еліту, відповідальну за вторгнення». Наведу трохи хронології для розуміння об’єму роботи, яка була проведена Україною для запуску європейського санкційного механізму. Так, перший пакет санкцій ЄС був запроваджений 23 лютого, за добу до вторгнення росії в Україну. Другий пакет санкцій впровадили 25 лютого, на другий день війни. Третій пакет санкцій ЄС впровадив 28 лютого, на четвертий день війни. 2 березня ЄС випустив доповнення до третього пакета санкцій. 9 березня ЄС доповнив перший і третій пакети санкцій. Четвертий пакет санкцій запровадили 15 березня. П'ятий пакет санкцій впровадили 8 квітня. Найголовнішим в п'ятому пакеті стала заборона на імпорт російського вугілля в ЄС. Шостий пакет санкцій ЄС запровадив проти росії 3 червня (найважливішим елементом пакета стала поетапна заборона купівлі, імпорту або передачі сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії. Ембарго набуло чинності 5 грудня). Сьомий пакет санкцій ЄС впровадив проти росії 21 липня, зокрема заборону покупки або імпорту російського золота, ювелірних виробів. 26 липня ЄС продовжив до 31 січня 2023 року санкції, які діють проти рф з 2014 року, а також заявив про те, що повністю припинено спрощений візовий режим з росією. 6 жовтня в ЄС оголосили про те, що узгоджено восьмий пакет санкцій проти рф (основне в цьому пакеті було запровадження «стелі цін» на російську нафту, яка почала працювати 5 грудня). 

 

Підкреслю, повномасштабне вторгнення росії в Україну викликало серію санкцій, запроваджених Європейським союзом, США та іншими країнами.  Отже, які санкції було введено проти Росії? Наведу деякі приклади за сукупністю.

 

Фінансові заходи. √ США заборонили Росії здійснювати виплати за боргами із використанням іноземної валюти, що зберігається в американських банках. √ Найбільші російські банки були видалені з міжнародної системи обміну фінансовими повідомленнями Swift, що зокрема призвело до затримки платежів Росії за її експорт нафти та газу. √ Великобританія виключила ключові російські банки із фінансової системи Великобританії, заморозила активи всіх російських банків, заборонила російським фірмам позичати гроші та встановила обмеження на депозити, які росіяни можуть робити у британських банках.

 

Енергетичні заходи. √ ЄС заборонила імпорт російської нафти, що доставляється морем. √ ЄС заборонить весь імпорт нафтопродуктів із Росії з лютого 2023 року. √ США вводять заборону на імпорт усієї російської нафти та газу. √ Великобританія перестане використовувати російську нафту до кінця 2022 року. Вона більше не імпортує російський газ. √ Німеччина заморозила плани щодо відкриття газопроводу «Північний потік — 2» з Росії. √ ЄС припинив імпорт російського вугілля. √ З 5 грудня ЄС та G7 ввели в дію «стелю цін» на російську нафту. Вони зауважили імпортерам російської сирої нафти, що західні страхові компанії не покриватимуть постачання нафти, якщо вони платитимуть більше за встановлену межу.

 

Заходи на окремих осіб. √ США, ЄС, Великобританія та інші країни ввели санкції щодо більш ніж 1000 російських фізичних та юридичних осіб, включаючи так званих олігархів. √ Активи, що належать путіну та міністру закордонних справ Лаврову, були заморожені у США, ЄС, Великій Британії та Канаді. √ Суперяхти, пов'язані з росіянами, що потрапили під санкції, були конфісковані. √ У Нью-Йорку російському алюмінієвому магнату Олегу Дерипаску було пред'явлено звинувачення у порушенні санкцій США. √ Великобританія припинила продаж «золотих віз», які дозволяли заможним росіянам отримати право на проживання у Великій Британії.

 

Санкції на товари та послуги. Заходи включають: √ Заборона на експорт товарів подвійного призначення – предметів як цивільного, так і військового призначення, таких як запчастини до автомобілів – Великобританією, ЄС та США. √ Заборона на всі російські польоти з повітряного простору США, Великобританії, ЄС та Канади. √ Заборона на ввезення російського золота. √ Заборона на вивіз предметів розкоші до Росії. √ Великобританія запровадила 35-відсотковий податок деякі імпортні товари, включаючи горілку. √ Багато міжнародних компаній або призупинили торгівлю в росії, або взагалі вийшли з неї. Зауважу, ці «самосанкції» мають значення для економічних перспектив росії.

 

Відносно впливу санкцій на російську економіку я більш ємно та обширно аналізував у своїх статтях: «Санкції ставлять металургію РФ на коліна. Аналіз. Перспективи»/https://comments.ua/ru/blog/sankcii-stavlyat-metalurgiyu-rf-na-kolina-analiz-perspektivi-2017.html; «Газова голка росії затупилася об санкції. Чи зламалася?…»/https://comments.ua/ru/blog/gazova-golka-rosii-zatupilasya-ob-sankcii-chi-zlamalasya-1981.html; «Російськи ведмідь потрапив у свій же капкан. Газовий шантаж Європи/https://comments.ua/ru/blog/rosiyski-vedmid-potrapiv-u-sviy-zhe-kapkan-gazoviy-shantazh-evropi-1997.html; «Чи буде в росії аналог марки Brent? Нафтові перегони»/https://comments.ua/ru/blog/chi-bude-v-rosii-analog-marki-brent-naftovi-peregoni-1975.html; «Картонний макет Су-75. Провал російськго ВПК»/https://comments.ua/ru/blog/kartonniy-maket-su-75-proval-rosiyskgo-vpk-1996.html; «Золото росії. Все-таки повне золоте ембарго"/https://comments.ua/ru/blog/zoloto-rosii-vse-taki-povne-zolote-embargo-1973.html; «Останні золотовалютні резерви РФ потрапили у «капкан» китайського дракона»/https://comments.ua/ru/blog/ostanni-zolotovalyutni-rezervi-rf-potrapili-u-kapkan-kitayskogo-drakona-2029.html; «Клешні санкцій все більше обіймають росію. Росія б’є рекорди падіння ВВП»/https://comments.ua/ru/blog/kleshni-sankciy-vse-bilshe-obiymayut-rosiyu-rosiya-b-e-rekordi-padinnya-vvp-1985.html; «Черговий мегапроект путіна із-за санкцій, не запускається. Російська залізниця просить ЄС зняти санкції»/https://comments.ua/ru/blog/chergoviy-megaproekt-putina-iz-za-sankciy-ne-zapuskaetsya-rosiyska-zaliznicya-prosit-es-znyati-sankcii-1984.html; «Експорт з дисконтом, імпорт з премією. Провал імпортозаміщення в рф/https://comments.ua/ru/blog/eksport-z-diskontom-import-z-premieyu-proval-importozamischennya-v-rf-1944.html; «Круте піке «Аерофлоту»! Експертний аналіз»/https://comments.ua/ru/blog/krute-pike-aeroflotu-ekspertniy-analiz-1874.html; «Санкції продовжують набирати обертів. Криза у вагонобудівній галузі росії»/https://comments.ua/ru/blog/sankcii-prodovzhuyut-nabirati-obertiv-kriza-u-vagonobudivniy-galuzi-rosii-1897.html; «Нафтове ембарго. Чи дійсно захід перейшов до «пекельних» санкцій?»/https://comments.ua/ru/blog/naftove-embargo-chi-diysno-zahid-pereyshov-do-pekelnih-sankciy-1891.html; «Зріджений природний газ. Черговий амбітний проект Росії, який не відбувся»/https://comments.ua/ru/blog/zridzheniy-prirodniy-gaz-chergoviy-ambitniy-proekt-rosii-yakiy-ne-vidbuvsya-1883.html; «5 грудня -- старт нафтового ембарго та запровадження price cap»/https://comments.ua/ru/blog/5-grudnya----start-naftovogo-embargo-ta-zaprovadzhennya-price-cap-2117.html та ін.

 

Зауважу, за оцінками з різних джерел ми можемо стверджувати, що обмежувальні заходи, вжиті США,  Європою та іншими країнами проти росії, працюють так, як очікувалося, і результати помітні через економічні показники. Слід відмітити, санкції вплинули на російську економіку в цілому. Дані за другий та третій квартали ясно показують, що деякі галузі, включаючи виробництво автомобілів та авіацію, сильно постраждали. Адже, росія залежить від глобальних виробничо-збутових ланцюжків для свого інвестиційного потенціалу.

 

Отже, враховуючи санкції, російська економіка скорочується. І як зауважив голова ОП Андрій Єрмак, -- «Доходи росії від експорту нафти, газу, нафтопродуктів і газового конденсату в серпні впали до $5,6 млрд проти $15,7 млрд у квітні. Санкції працюють, але найцікавіше буде далі. У 2023 році російська економіка перетвориться на гарбуз». 

 

Відповідно до незалежного аналізу Світового банку, Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), 2022 рік – поганий рік для російської економіки. Очікується, що до кінця 2022 року валовий внутрішній продукт (ВВП) Росії скоротиться не менш ніж на 3,4% у кращому випадку та до 5,5% у гіршому. 2023 року економіка Росії продовжить скорочуватися [ЄС/Вплив санкцій на економіку росії]. Також відмічу, за даними російського міністерства економіки, АЕБ і Росстат (дані в періоді 2022 року) -- річна інфляція у травні склала 17,1%; роздрібна торгівля впаде на 8-9%; продажі автомобілів у травні впали на 83,5%. Офіційний прогноз падіння ВВП Росії у 2022 році -- 7,8%. Неофіційний прогноз падіння ВВП від IIF -- 30%.

 

Наголошу, фінансовий сектор росії зазнав сотні мільярдів доларів «прямих збитків» від масштабних санкцій, запроваджених ЄС, США та їхніми союзниками. Разом з тим, слід відмітити, що санкції Заходу дедалі більше підривають здатність росії виробляти сучасне озброєння для війни проти України. Але головне -- обмежувальні заходи продовжуються. І Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії, яку очолюють керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), Посол Майкл Макфол, напрацювала новий документ «Заходи щодо підвищення ефективності санкцій». Зокрема, запропоновано створити уніфікований список санкцій, список правопорушників, контрольний список компаній і осіб із високим ризиком, систему «світлофорів» для оцінки дотримання країною режиму санкцій, моніторинг даних про російську торгівлю та покращений обмін даними між союзниками. Як зазначив Андрій Єрмак, - «Це черговий колективний продукт робочої групи, що має реальний прикладний ефект: усі конкретні компанії, схеми обходу санкцій, висновки, зазначені в документі, вже відпрацьовуються нашими партнерами. Ми наполягаємо на посиленні санкційного тиску й на запровадженні максимально системного обмежувального підходу до режиму взаємодії з країною-терористом».

 

І на останок цікавий аспект, країни Європейського Союзу у вівторок, 6 грудня, розглянули пропозицію щодо зниження максимальної ціни на газ до 220 євро за мегават-годину (близько $2400 за тисячу кубометрів) [Reuters]. Як зазначає джерело, декілька країн, у тому числі Німеччина з найбільшою економікою Європи, виступили проти запровадження будь-яких обмежень, заявивши, що це може ускладнити забезпечення поставок, тоді як Бельгія, Італія та Польща розглядають це як спосіб захистити споживачів та економіку від шоку високих цін. на енергію. Відповідно до компромісу, запропонованого пізно ввечері в понеділок Чехією, яка головує зараз в ЄС, обмеження буде введено, якщо ціни перевищать €220 за мегават-годину протягом п'яти днів на біржі TTF (ціна TTF 6 грудня становила близько 134 євро порівняно з піковим значенням 340 євро в серпні). Ціна на TTF, яка служить європейським еталоном, також має бути на 35 євро вищою, ніж довідкова ціна на скраплений природний газ (ЗПГ). Нагадаю, новий чеський компроміс нижче за ліміт 275 євро/МВтч, запропонований Єврокомісією 22 листопада. Дипломати країн ЄС обговорять останній проект пропозиції у середу, щоб спробувати наблизитись до угоди. 

 

Отже, як ми бачимо і газове питання в Європі почали обговорювати. Хоча нещодавно ця тема була дуже складна і я б сказав, навіть, делікатна для ЄС. Ну що – Україна ніколи не здається! Продовжуємо в такому темпі далі. Наближаємо нашу Перемогу!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!