Головна Новини Політика внутрішня політика Газова угода "під ялинку" і президентський сюрприз у новорічну ніч: ТОП-5 подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Газова угода "під ялинку" і президентський сюрприз у новорічну ніч: ТОП-5 подій тижня

У перші дні 2020 року вся Україна обговорювала незвичайне новорічне звернення президента Володимира Зеленського до народу, аналізувала завершення газових переговорів з Росією і оцінювала плани Кабміну на наступні 12 місяців. Портал "Комментарии" підбив перші в цьому році підсумки тижня, який був надзвичайно цікавим, незважаючи на святкування

5 січня 2020, 19:20 comments8229
Поділіться публікацією:
Газова угода "під ялинку" і президентський сюрприз у новорічну ніч: ТОП-5 подій тижня

Завершення газових переговорів

За день до Нового року у Відні завершилися переговори між представниками НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" щодо підписання нового газового контракту. Переговори закінчилися 30 грудня, близько 6 ранку і тривали загалом чотири дні.

У той же час Україна і "Газпром" підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Подробиць угоди не розкривали, але основна її суть полягає в тому, що угода відкриває шлях для укладання довгострокових договорів на транспортування газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

За словами прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, всі взаємні претензії між країнами після підписання нової угоди припинені.

Як зазначили в "Нафтогазі", новий транзитний договір між Україною і Росією щодо газу має більш вигідні умови для нашої країни, ніж контракт 2009 року.

picture

"Укрзалізниця" залишилася без шефа

В останній день 2019 року голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов звернувся до Наглядової ради компанії з проханням припинити контракт у зв'язку з переходом на роботу в публічному державному секторі.

"Після розгляду мого звернення про припинення контракту в зв'язку з переходом на роботу в публічному державному секторі на засіданні Наглядової ради вже на початку 2020 року, я впевнений, що залізнична родина залишиться близькою для мене", — цитуються слова Кравцова в новорічному зверненні на сайті "Укрзалізниці".

Кравцов став головою "Укрзалізниці" в січні цього року, крім того, відзначимо, що контракт з Кравцовим закінчується в 2021 році.

picture

Кабмін визначився з головним завданням на 2020-й

Головним завданням українського уряду на 2020 рік буде будівництво доріг в Україні. Про це розповів прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, до 2020 року потрібно побудувати чотири тисячі кілометрів доріг, хоча можна зробити і більше, це не межа, і все залежить від того, чи вдасться залучити до виконання завдань якісних підрядників, у тому числі з міжнародними грошима.

Також він розповів, що в уряду ще є кілька "амбітних проектів", серед яких запорізький міст, який "на особливому рахунку" і про будівництво нової траси від Києва до Дніпра.

picture

Депутати стали "доторканними"

В Україні набув чинності закон про скасування депутатської недоторканності. Відповідно до закону, вилучаються назва статті — "нардепам гарантується депутатська недоторканність" — і норма, згідно якої "народні депутати україни не можуть без згоди парламенту бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

Інша норма статті продовжить діяти: нардепи не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

picture

Привітання Зеленського і помста Порошенко

Величезний резонанс викликало новорічне звернення президента Володимира Зеленського до українського народу. У першому ж своєму привітанні у статусі глави держави, Зеленський видав тривалий спіч із закликом до об'єднання українців.

"У нашій історії багато епізодів, які нас об'єднують. І ми навчилися бути єдиною країною епізодично. У новому році нам треба бути єдиною країною кожен день. Це має стати нашою національною ідеєю — навчитися жити разом у повазі заради майбутнього своєї країни. Адже ми представляємо його однаково: це успішна і процвітаюча країна, де немає війни. Країна, яка повернула своїх людей і свої території", — сказав Зеленський.

Повний текст привітання можна подивитися за посиланням.

Як водиться, багато хто позитивно сприйняли слова президента, але знайшлася частина людей, які вказали Володимиру Зеленському на недоліки в його привітанні. Приміром, лідер парламентської фракції "Голос" Святослва Вакарчук написав вірш, у якому апелював до слів президента України Володимира Зеленського у новорічному зверненні, спрямованому на об'єднання українців, незалежно від їх політичних, культурних та релігійних уподобань.

А журналісти навіть побачили в словах гаранта сексизм.

Як би там не було, глядачі телеканалів "Прямий" і "П'ятий" могли оцінити привітання Зеленського лише в запису, оскільки перед боєм курантів ці канали вирішили показати звернення екс-президента Петра Порошенка. Очевидно, таким чином п'ятий президент помстився чинному за те, що рівно рік тому той схожим чином звернувся до українців на телеканалі "1+1".

Журналісти "Коментарів" за традицією звернулися до експертів з проханням оцінити сказане Володимиром Зеленським у новорічну ніч.

picture

ТОП-5 подій тижня в одній картинці

picture




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!