Головна Новини Політика внутрішня політика Жодного дня без гучного скандалу: "Слуга народу", бюджет і Коломойський — у ТОП-5 подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Жодного дня без гучного скандалу: "Слуга народу", бюджет і Коломойський — у ТОП-5 подій тижня

За подіями під куполом Верховної Ради України стає спостерігати все цікавіше і водночас хвилююче. Цього тижня народні обранці влаштовували масштабні словесні баталії щодо законопроекту про ринок землі, Держбюджету-2020, нардепів Ольги Скороход та Антона Полякова, і з багатьох інших резонансних питань. Складається враження, що вже не існує питання, за яким у всіх фракцій парламенту (а іноді навіть у нардепів від однієї політичної сили) існує єдина думка. Втім, за океаном політики теж не дають нудьгувати - в США, наприклад, найсерйознішим чином обговорюють імпічмент президента Дональда Трампа. Портал "Коментарі" визначив ТОП-5 головних, з нашої точки зору, подій тижня, що минає

17 листопада 2019, 18:00 comments2810
Поділіться публікацією:
Жодного дня без гучного скандалу: "Слуга народу", бюджет і Коломойський — у ТОП-5 подій тижня

Закон про ринок землі: "Слуга народу" проти всіх

Минулий тиждень в українському політикумі був перенасичений різного роду скандалами, але найбільше списів, безумовно, було зламано через прийнятий 13 листопада у першому читанні законопроект №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Документ підтримали 240 народних депутатів. Серед них 227 — нардепи від фракції "Слуга народу", решта — позафракційні.

Проти проголосували 52 нардепа і утрималися — 57. Законопроект категорично не підтримала у повному складі тільки фракція "Батьківщина".

Перед голосуванням депутати фракції "Опозиційна платформа — За життя" заблокували трибуну парламенту, оскільки Рада вирішила продовжити ранкове засідання до голосування за земельну реформу.

Коментуючи ухвалений у першому читанні законопроект, голова Аграрного комітету ВР Микола Сольський зазначив, що до документу вже є 112 правок, а коли його підготують до другого читання, цих правок, швидше за все, будуть сотні.

Поза "Слуги народу" законопроект, переважно, нещадно критикували. Так, голова фракції "Голос" Святослав Вакарчук заявив, що законопроект про ринок землі нагадав йому реформу 90-х років, в результаті якої в Україні з'явилося таке явище, як олігархія.

Розділилися щодо земельного законопроекту і думки експертів.

picture

Заява Коломойського: курс на Захід похитнувся

На цьому тижні олігарх Ігор Коломойський несподівано зробив заяву, яку багато експертів і ЗМІ оцінили його як сигнал до кардинальної зміни геополітичного вектора української влади. Так, бізнесмен заявив про необхідність налагодити відносини з Росією, що, на його думку, буде набагато вигідніше для країни, ніж співробітництво з Заходом. Бізнесмен зазначив, що Росія сильніша за Україну і тому Київ повинен заручитися підтримкою Кремля.

"Вони сильніші в будь-якому випадку. Ми повинні поліпшити наші відносини. Люди хочуть миру, доброго життя, вони не хочуть воювати. А ви, — Америка, — змушуєте нас воювати і навіть не даєте нам грошей за це", — сказав олігарх у інтерв'ю The New York Times.

Коломойський також упевнений, що російська допомога може замінити кредити МВФ.

"Ми візьмемо 100 мільярдів доларів у росіян. Я думаю, що вони хотіли б дати це нам сьогодні... Який найшвидший спосіб вирішити проблеми і відновити стосунки? Тільки гроші", — переконаний бізнесмен.

Зрозуміло, висловлення Коломойського не залишилося без численних фідбеків з боку як супротивників, так і прихильників діючої влади. Примітно, що тези олігарха оскаржили навіть у Кабміні. Зокрема, на думку міністра розвитку економіки, сільського господарства і торгівлі Тимофія Мілованова, Україна не повинна брати фінансування у РФ навіть при більш вигідних, ніж у МВФ, умовах.

"Я не згоден з ідеєю, що ми повинні приймати зовнішнє фінансування не у МВФ, а в Росії. Там є два аспекти. Саме фінансування йде в резерві Національного банку України. Але також, на жаль, у світі про Україну недостатньо знають. І недостатньо знають того хорошого, що у нас відбувається. Тому програма МВФ дозволяє нам показати світові, що у нас дійсно збалансований бюджет, відповідальна монетарна і фіскальна політика", — сказав Милованов.

picture

Бюджет-2020: погана новина для пенсіонерів

У четвер Верховна рада України ухвалила в цілому закон про державний бюджет на 2020 рік. Дане рішення підтримали 280 народних обранців.

У Бюджеті-2020 закладені витрати на майбутній рік у розмірі 1,195 млрд грн (у першій версії документа – 1,170 трлн грн), тобто зростання порівняно з 2019-му становить 65,7 млрд грн.

На інфраструктуру запланували виділити 73,7 млрд грн (як зазначив прем'єр, це – рекордна сума для України), на охорону здоров'я – 113,3 млрд грн, на освіту – 145,1 млрд грн. На обслуговування держборгу піде 141,5 млрд грн, соціальну сферу – 293 млрд грн, у тому числі без малого 50 млрд грн на субсидії, 173 млрд грн – на виплату пенсій і 806 млн грн на надбавки одиноким пенсіонерам.

Витрати на національну безпеку і оборону становитимуть 245,8 млрд грн, що на 33,8 млрд грн більше, ніж у 2019 році. Дефіцит держбюджету планують знизити до 2%. Очікується, що доходи від приватизації в наступному році складуть 12 млрд грн, а легалізація грального бізнесу принесе ще 3 млрд грн доходів. Мінімальна зарплата визначена на рівні 4723 грн.

Прийнятий держбюджет піддано нищівній критиці з боку опозиційних сил. Так, нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко заявив, що прийняті бюджет суттєво зменшує соціальні стандарти і знищує місцеве самоврядування.

У відповідь на подібні тези "слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Олександр Трухін підкреслив, що прийнятий бюджет збалансований та максимально реалістичний. Крім того, в ньому максимально враховані всі ті правки, які були надані в передбачений законом термін.

У той же час, за словами Трухіна, вже сьогодні депутати від різних фракцій парламенту розробляють цілий ряд так званих ресурсних законопроектів.

"Це і бурштин, і гральний бізнес та інші законопроекти, які ми обіцяли внести до парламенту і прийняти. Коли вони будуть проголосовані, тоді може бути збільшена дохідна частина бюджету, і тоді ці доходи можна буде розподілити (в користь збільшення соціальних стандартів, — ред.), — підсумував народний депутат.

Свою оцінку прийнятого держбюджету для видання "Коментарі" озвучили і експерти.

picture

Скороход: "Слуга народу" проти "Слуги народу"

Ще один гучний скандал у Верховній Раді як не можна краще ілюструє розкол позицій всередині фракції "Слуга народу". У четвер, 14 листопада, мажоритарниця Ганна Скороход заявила, що її цивільного чоловіка, Олексія Алякіна (екс-власник російського банку "Пушкіно", що знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в махінаціях, — ред.) незаконно затримали за дорученням одного із заступників Офісу президента. Зроблено це, на її думку, через те, що вона відстоювала держвласність на ГТС і не підтримала закон про відкриття ринку землі.

Інший мажоритарник "Слуги народу" Антон Поляків написав про скандал у своєму Telegram-каналі.

"Те, що говорить Скороход — частково правда. Офіс Президента дійсно переходить всі межі і дає вказівки Рябошапці. А за вчорашнє голосування проти землі Богдан особисто обдзвонював деяких депутатів і погрожував виключенням з фракції", — йдеться в повідомленні.

Про погрози зі сторони керівництва партії говорила і сама Скороход, і навіть заявила, що готова писати заяву в правоохоронні органи на голову своєї фракції Давида Арахамию.

В п'ятницю і Анну Скороход та Антона Полякова виключили з фракції "Слуга народу". На емоціях після такого рішення Скороход заявила, що її колеги по фракції нібито отримують зарплати в конвертах в розмірі 5000 дол.

"Мені розповіли тут, що я пропонувала хабара за 3 тисячі доларів. Які 3 тисячі доларів? Тут зарплати за 5 тисяч в конвертах, а ви говорите 3 тисячі доларів за рішення в комітеті? Не смішіть мене", — усміхається парламентарій.

На питання журналіста про те, чи може вона якимось чином підтвердити інформацію про зарплати в конверті, Скороход відповіла: "Все є в пресі, ви ж самі про це пишете. У вас є величезна кількість телеграм-каналів. Ви самі бачили: були зафіксовані випадки передачі конвертів".

Втім, інші "слуги народу", зокрема, Ірина Верещук, спростували слова Скороход і запропонували колезі поділитися доказами, без яких "її слова виглядають як помста своїм колишнім колегам по фракції".

Гучний скандал всередині фракції "Слуга народу" журналісти нашого видання попросили прокоментувати експертів.

picture

Імпічмент Трампа: перше слухання і 14 млн глядачів

У середу, 13 листопада, у Конгресі США пройшли перші публічні слухання в рамках розслідування справи про імпічмент президента Дональда Трампа. Для надання свідчень були викликані тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор та заступник помічника держсекретаря у справах Європи і Євразії Джордж Кент. Останній в ході слухання заявив, що екс-генпрокурор Юрій Луценко з 2018 року контактував з адвокатом президента США Рудольфом Джуліані з дозволу тодішнього президента Петра Порошенка.

Крім того, за словами Кента, колишній віце-президент США Джо Байден не заважав розслідуванню справи про корупційні схеми в компанії Burisma, до правління якої входив його син Хантер.

Публічні слухання імпічменту американського президента Дональда Трампа ледь не побили рекорд за переглядами. Так, за першим днем слухання стежили майже 14 млн осіб по всьому світу.

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!