Головна Новини Політика внутрішня політика "Схуднення" Ради, полегшення Трампа і співчуття Зеленського: огляд головних подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

"Схуднення" Ради, полегшення Трампа і співчуття Зеленського: огляд головних подій тижня

Народні депутати України зробили перший крок до скорочення складу Верховної Ради, а Сенат США виправдав Дональда Трампа за двома статтями, тим самим поставивши крапку у справі про імпічмент президента США. Портал "Коментарі" згадує найбільш выжливі події тижня, що минає

9 лютого 2020, 19:30 comments2465
Поділіться публікацією:
"Схуднення" Ради, полегшення Трампа і співчуття Зеленського: огляд головних подій тижня

Рада схвалила "схуднення" на 150 нардепів

Вперше зібравшись у 2020 році для проведення третьої сесії, депутати Верховної Ради чи не першою справою прийняли законопроект про скорочення складу парламенту до 300 чоловік (зараз їх може бути 450, — ред.). Щоравда, відповідну зміну до Конституції прийняли поки що лише в першому читанні. За таке рішення проголосували 236 народних обранців.

Згідно запропонованим змінам, планується також закріпити в Конституції пропорційну виборчу систему.

Крім того, планується прописати вимогу про володіння державною мовою для народного депутата України та виключити з тексту статті принципи загального, рівного і прямого виборчого права, яке здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки це дублює статтю 71.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" це рішення, а також шанси на те, що на наступній сесії закон ухвалять в цілому (для чого потрібно 300 голосів). Крім того, політологи висловили свою думку щодо того, хто з діючих нардепів повинні в першу чергу здати свої мандати.

picture

"Укрзалізниця" і Deutsche Bahn: меморандум підписано

"Укрзалізниця" і найбільший німецький залізничний оператор Deutsche Bahn підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного співробітництва, одним з перших завдань якого має стати створення дорожньої карти змін української компанії.

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, наступним кроком стане підтримка в управлінні "Укрзалізницею" з боку Deutsche Bahn у сфері вантажних і пасажирських перевезень, а також інфраструктури, надання послуг і технічного обслуговування. Крім того, прем'єр повідомив, що така співпраця повинна стимулювати запуск нових маршрутів і тіснішу інтеграцію транспортних систем.

Олексій Гончарук акцентував увагу на тому, що меморандум не передбачає продаж або оренду "Укрзалізниці", повний контроль над підприємством залишається в руках нашої країни.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи цього співробітництва.

picture

"Плівки Гончарука": обшуки СБУ і співчуття Зеленського

Ввечері 5 лютого в редакцію програми "Секретні матеріали" телеканалу "1+1" нагрянули з обшуками співробітники СБУ. Як з'ясувалося, постанову на обшук видав слідчий суддя Шевченківського районного суду Києва. В ході зачитування постанови слідчий зажадав від журналістів надати спеціальні технічні засоби, зокрема диктофони, на які міг проводитися запис. Мова йде про запис наради у прем'єр-міністра Олексія Гончарука за участю ряду міністрів, керівництва Національного банку України та представника Офісу президента.

На думку слідства, саме в цьому офісі, по вул. Куренівській, 18, монтувалися так звані "плівки Гончарука". Журналіст телепрограми Володимир Тимофійчук, у свою чергу, заявив, що у нього немає технічних засобів, які вимагає від нього слідчий.

Незабаром СБУ зробила заяву, в якій наголосила, що обшуки проводяться і в інших осіб.

"Обшуки, які проводяться по вулиці Куренівській, 18 не пов'язані з діяльністю телеканалу 1+1, а здійснюються стосовно конкретних осіб, по місцях можливого створення і зберігання ними аудіо файлів, отриманих незаконним способом", — йдеться в заяві.

У спецслужбі не збрехали — на наступний день стало відомо, що обшуки проводилися також в Управлінні державної охорони.

Президент Володимир Зеленський заявив, що йому дуже шкода, що у журналістів редакції "1+1" пройшли обшуки, однак вплинути на це він ніяк не може. Гарант зазначив, що причиною обшуків, згідно інформації, яку він отримав з даного питання, як і всі громадяни України з ЗМІ, є можливе встановлення "прослушки" на режимних об'єктах.

"Я знаю таку інформацію: йдуть слідчі дії Службою безпеки України через те, що на режимному об'єкті — це кабінет прем'єр-міністра — був запис", — підкреслив глава держави.

picture

Імпічмент Трампа: "кінець фільму"

У четвер Сенат США виправдав президента Дональда Трампа за двома статтями у справі про імпічмент. Результати голосування за статтею "Зловживання владою" виявилися такими: винний: 48 голосів (всі демократи  плюс 1 республіканець). Невинний: 52 голоси.

За другою статтею, а саме "Перешкоджання роботі Конгресу", результати показали: винний: 47 голосів (всі демократи). Невинний: 53 голоси (всі республіканці).

Для того, щоб відправити президента у відставку, потрібно було як мінімум 67 голосів зі 100-мандатної верхньої палати Конгресу США.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі вважає, що Трамп є "загрозою для американської демократії". Таку заяву політик зробила за підсумками голосування в Сенаті по справі про імпічмент глави Білого дому

Експерти вважають, що Україна залишиться одним з "кейсів" у політичному протистоянні в США навіть після провалу імпічменту Трампа.

picture

В Україні з'явилася "Дія"

На цьому тижні президент Володимир Зеленський представив мобільний сервіс "Дія", виконуючи обіцянку про реалізацію програми "Держава в смартфоні".

Уже сьогодні українці можуть завантажити на свій телефон водійське посвідчення і ймовірність забути права вдома знизиться відсотків на 90. Мобільний сервіс також може підтягнути в смартфон реєстрацію транспортного засобу.

За словами Зеленського, на створення сервісу пішло півроку і додаток вже доступний в Apple Store і Google Play. Україна стала третьою країною Європи, яка має щось подібне. І важливо, що на нього не витратили жодної гривні з державного бюджету.

До весни додаток "Дія" повинен надати українцям доступ до цифрових паспортів і під час подорожей залізницею, походів в поліклініку, проведення банківських операцій, нам нарешті не доведеться носити з собою паперові паспорти.

За першу добу роботи авторизацію мобільного додатку "Дія" пройшло понад 310 тисяч користувачів. Зокрема, вже відображено 165 900 водійських посвідчень і 133 600 техпаспортів

picture

ТОП-5 подій тижня в одній картинці

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!