Головна Новини Політика кабмін Фінал для Гончарука, прихід коронавіруса і хепі-енд у Нових Санжарах: огляд головних подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінал для Гончарука, прихід коронавіруса і хепі-енд у Нових Санжарах: огляд головних подій тижня

Тиждень, що минає виявився вкрай насиченим завдяки перезавантаженню українського уряду і відставці генпрокурора. Олексій Гончарук більше не прем'єр-міністр і відтепер будувати нову Україну, втілюючи ідеї президента, доведеться Денису Шмигалю. Портал "Коментарі" виокремив головні події тижня

8 березня 2020, 18:50 comments5864
Поділіться публікацією:
Фінал для Гончарука, прихід коронавіруса і хепі-енд у Нових Санжарах: огляд головних подій тижня

Коронавірус вже в Україні

Головне лихо першої половини 2020 року, коронавірус COVID-2019, просто не могло обійти стороною Україну і в останні тижні всі розуміли: небезпечний вірус в будь-який момент постукає двері нашої країни. Точкою відліку тепер буде 2 березня — день, коли Міністерство охорони здоров'я офіційно підтвердило перший випадок зараження коронавірусом в Україні.

Хворим виявився житель Чернівців — 29 лютого чоловік був госпіталізований, а вже в понеділок ввечері COVID-2019 підтвердили за допомогою тесту. Після підтвердження коронавіруса в українця, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що з ним могли контактувати до 10 осіб, які вже були встановлені.

Дружину інфікованого забрали в лікарню на обсервацію через те, що жителі їхнього будинку почали влаштовувати протести. Найближчі два тижні жінка проведе у військовому госпіталі.

picture

Гончарук — out, Шмигаль — in

Тиждень, що минає, запам'ятається всім нам і головною політичною подією першої чверті 2020 року. Після шести місяців перебування на посаді прем'єр-міністра Олексій Гончарук був відправлений у відставку, а разом з ним свої портфелі здали і деякі міністри.

Верховна Рада проголосувала за новий Кабінет міністрів одним списком. Окремо проходило голосування за глав МЗС і Міноборони. 13 з кандидатів вніс новопризначений прем'єр-міністр, двох — президент. Інші міністри, які не були призначені, будуть допризначені на наступному тижні. Новий склад Кабміну виглядає наступним чином, а очолив цю команду колишній голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль.

За традицією, журналісти порталу "Коментарі" детально обговорили з експертами, чого ж слід чекати від Дениса Шмигаля на посаді прем'єр-міністра. Крім того, експерти поділилися думками щодо сильних і слабких сторін оновленого уряду.

picture

Рябошапка, який не зміг

"Постанова, подана у Раду про мою відставку, побудовано цілком на брехні та маніпуляції. Я не став нічиїм слугою, я був і є незалежним. А незалежного прокурора не можна змусити, його можна звільнити. І я йду, але для того, щоб повернутися", — такими були останні слова Руслана Рябошапки на посаді Генерального прокурора України. 5 березня 263 народних депутати підтримали його відставку і на якийсь час наша країна залишається без глави ОПУ.

Хто стане новим генпрокурором — поки питання. Серед кандидатів на посаду називають нардепа від "Слуги народу" Сергія Іонушаса, тимчасового виконуючого обов'язки директора Державного бюро розслідувань Ірину Венедиктову і колишнього заступника генпрокурора Сергія Кизя.

Портал "Коментарі" поцікавився у експертів, що, на їх думку, спровокувало звільнення Руслана Рябошапки і з якими проблемами доведеться зіткнутися його наступнику.

picture

Нові Санжари: кінець історії

Поки Рада звільняла генпрокурора, у Нових Санжарах урочисто відзначали закінчення 14-денної обсервації евакуйованих з "коронавірусного" китайського міста Ухань, на честь чого на Полтавщину прибув навіть президент Володимир Зеленський.

"Не уявляєте, як складно було просидіти два тижні, коли не дозволяють навіть на вулицю вийти! Ми вже з балкона могли бачити рідних, уявляєте, наскільки хотілося вийти туди. Всіх не покидало відчуття очікування, — розповідає дівчина. – Коли я вийшла на вулицю, то відчула полегшення, що я можу дихати свіжим повітрям. Мене зустрічали тато, брат і його дружина, я не бачила рідних 9 місяців, звичайно, я дуже скучила", — так прокоментувала своє звільнення Аліна Лазоренко, одна з українок, які пережили ці два тижні.

В пам'яті все ще свіжі моторошні події, що відбулися в Нових Санжарах 20 лютого, коли місцеві жителі влаштували по-справжньому "пекельний прийом" евакуйованим співгромадянам. Цікаво, що одна з активних учасниць цих акцій як раз напередодні закінчення обсервації дала інтерв'ю, в якому зізналася, що не відчуває сорому за подію.

picture

Азаров залишає санкційний список ЄС

Санкції проти екс-прем'єра Миколи Азарова і колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького більше не діють. Таке рішення Ради Євросоюзу вступило в силу після публікації в офіційному виданні (журналі) ЄС у п'ятницю.

Згідно з повідомленням, прізвища Азарова і Ставицького вилучили зі списку фізичних та юридичних осіб, які перебувають під європейськими санкціями. У той же час, під санкціями, які влада ЄС ввела в 2014 році продовжують залишатися десять українських ексчиновників. Обмеження на них були накладені за незаконне привласнення державних коштів або за зловживання службовим становищем. Санкції для них вирішили продовжити на один рік — до 6 березня 2021 року.

Відзначимо, що останнім часом Рада ЄС стала знімати санкції з колишніх українських держслужбовців у зв'язку з недоведеністю їхньої вини.

picture

ТОП-5 подій тижня в одній картинці

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!