Головна Новини Політика внутрішня політика Поліція vs Нацкорпус і удар по гральному бізнесу: головні події тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Поліція vs Нацкорпус і удар по гральному бізнесу: головні події тижня, що минає

Передостанній повний тиждень 2019 року увійде в історію завдяки довгоочікуваному вирішенню питання про транзит газу, сутичкам активістів з правоохоронцями у центрі Києва і зняттю депутатської недоторканності. Портал "Коментарі" виокремив головні події тижня, що минає

22 грудня 2019, 19:15 comments2523
Поділіться публікацією:
Поліція vs Нацкорпус і удар по гральному бізнесу: головні події тижня, що минає

Зіткнення під Радою

Тиждень, що минає, запам'ятається відчайдушним опором активістів прийняттю Верховною Радою законопроекту про ринок землі. Досі мирні акції протесту перестали бути такими у вівторок, коли біля готеля "Київ", неподалік від парламенту, кілька десятків протестувальників, в тому числі представники "Національного корпусу", побилися з правоохоронцями. В результаті, за інформацією Нацполіції, постраждали двоє силовиків — їх доставили в лікарню. У поліції також зазначили, що деякі учасники акції намагалися встановити на проїжджій частині на вулиці Грушевського військовий намет. Правоохоронці намагалися зупинити активістів, які не прислухалися і спровокували масштабну бійку.

У "Нацкорпусі", втім, озвучили свою позицію щодо події.

"Перша бійка була спровокована. Там були намети фермерів. Представники "Національного корпусу" та "Національних дружин" допомагали встановлювати ці намети, оскільки фермери не знали як це робити. Але в першій бійці ми всі розійшлися, оскільки зрозуміли, що абсолютна дурість вступати в конфронтацію з людьми, які нібито приїхали нас тут охороняти", — пояснив представник "Нацкорпусу" Олександр Алфьоров.

Протести очікувано продовжилися і наступного дня, і в четвер, коли мітингувальники пройшли від Верховної Ради до Хрещатика і перекрили вулицю. Активісти чекали, що до них вийде президент України Володимир Зеленський або прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Вони готові були організовувати акції щодня, але, очевидно, необхідність робити це як мінімум у році, що минає, зникла, оскільки Верховна Рада відклала законопроект про ринок землі на 2020-й.

picture

Підводні камені депутатської "доторканності"

Натомість нардепи довели до логічного завершення епопею зі скасуванням депутатської недоторканності. У середу парламент підтримав у другому читанні законопроект "Слуги народу" №2237, який концентрує владу в руках генпрокурора і вводить "контрольовану" недоторканність народних депутатів.

“Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого народним депутатом, іншим органам досудового розслідування, крім НАБУ і центрального апарату ДБР відповідно до їх підслідності", — йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, тепер відомості, які свідчать про кримінальне правопорушення нардепа, вносить до ЄРДР генпрокурор або особа, яка виконує обов'язки генпрокурора.

Законом встановлюється, що депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та при здійсненні депутатських повноважень. Винятком є тільки образа чи наклеп.

Противники прийнятого законопроекту виявилися глибоко розчаровані їм, адже, на їхню думку, документ провокує правові колізії. Мовляв, правоохоронні органи тепер взагалі не мають право відкривати справи проти нардепів.

"Підтримавши правку, яку пропонувала саме фракція "ОПЗЖ", депутати фактично "забетонували" депутатську недоторканність. Тому що там сказано: "депутат не несе юридичної відповідальності при виконанні депутатських повноважень", — розповіла народний депутат від фракції "Голос" Олександра Устінова.

picture

Газові переговори: транзит збережено

У п'ятницю представники України, Росії та Європейської комісії досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту газу через територію нашої країни в країни Європейського союзу.

Росія і Україна підпишуть контракт про транзит російського газу по українській території в Євросоюз терміном на 5 років. Крім того, в документі передбачена його пролонгація строком на 10 років. Контрактом гарантується мінімальний обсяг транзиту у розмірі 65 млрд куб. м в перший рік контракту і 40 млрд кубометрів газу в наступні 4 роки.

У "Нафтогазі" заявили, що новий контракт на транзит російського газу по території України має бути підписаний до 29 грудня поточного року.

У суботу Кабінет міністрів оприлюднив Протокол тристоронніх переговорів (Єврокомісія, Україна, Росія) про транзит російського газу по території України.

picture

Рекордний удар по гральному бізнесу

У четвер уряд Олексія Гончарука заявив про перевірку всіх компаній, які позиціонують себе як державні лотереї, хоча на ділі можуть вести незаконний гральний бізнес. Простими словами — Кабмін вирішив влаштувати безпрецедентний рейд по підпільним гральним закладам. Вже в ніч на 20 грудня в Україні закрили понад 150 таких закладів, вилучивши обладнання на 46 млн грн.

У той же день глава МВС Арсен Аваков заявив, що поліція припинить діяльність гральних закладів у відповідності до постанови Кабінету міністрів.

"Постанова Кабміну нам диктує, що всі ігрові клуби, лотереї та гральні заклади повинні бути закриті. Вимагаю від Нацполіції до 16 годин 20 грудня згідно з постановою КМУ припинити функціонування гральних закладів", — підкреслив Аваков.

У результаті до вечора того ж дня співробітники Національної поліції України зупинили роботу понад 5300 гральних закладів по всій території країни. Полювання на підпільні ігровухи триває досі.

picture

Імпічмент Трампа: дві статті проти президента

Положення президента США Дональда Трампа продовжує погіршуватися. На цьому тижні американська Палата представників конгресу проголосувала за імпічмент гаранту за статтею "перевищення повноважень". Результати розділилися: парламентська більшість в особі демократичної партії голосувала за імпічмент, республіканці були проти.

Після голосування справа переходить в сенат, який повинен провести судовий процес над американським президентом. Для усунення президента від влади потрібно дві третини голосів сенаторів. Республіканська більшість у сенаті виносити імпічмент главі держави не має наміру.

Представники від Демократичної партії заявили, що американський президент затримував схвалену конгресом військову допомогу Україні, вимагаючи від українського президента Володимира Зеленського політичної послуги у вигляді розслідування проти опонента Трампа Джо Байдена. Трамп спростовує ці заяви і говорить, що вимагав від української влади лише боротьби з корупційними схемами.

Сам глава Білого дому вважає процедуру імпічменту політичним самогубством для демократів.

"Це марш політичного самогубства для Демократичної партії. Ви бачили мої рейтинги?.. Вони намагалися оголосити мені імпічмент з першого дня. Вони намагалися зробити це ще до того, як я почав боротьбу", — сказав президент.

До речі, експерти розповіли виданню "Коментарі", які можуть бути наслідки цього для Трампа, США та України (яка багато в чому стала причиною обвинувачень в адресу Трампа).

picture

ТОП-5 подій тижня в одній картинці
picture

Автор заголовного фото: REUTERS / Valentyn Ogirenko




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!