Головна Новини Політика зовнішня політика Коронавірус в Китаї, Зеленський в Давосі і німецький слід в "Укрзалізниці": огляд головних подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Китаї, Зеленський в Давосі і німецький слід в "Укрзалізниці": огляд головних подій тижня

У Китаї небезпечний різновид пневмонії забрав життя щонайменше десятків людей і це лише за перший тиждень активної стадії смертоносного коронавірусу. Тим часом президент України Володимир Зеленський відправляється в Давос і відзначається неоднозначним, на думку багатьох експертів, виступом. Портал "Коментарі" виокремив головні події тижня, що минає

26 січня 2020, 20:10 comments2718
Поділіться публікацією:
Коронавірус в Китаї, Зеленський в Давосі і німецький слід в "Укрзалізниці": огляд головних подій тижня

Смертельний вірус в Китаї

Новий 2020-й рік продовжує випробовувати людство неприємними сюрпризами. Протягом усього тижня світ уважно стежив за подіями в Китаї, де з кожним днем продовжує зростати число людей, заражених коронавірусом — новим видом смертельної пневмонії. У понеділок ЗМІ потрясли новинами про понад 200 хворих, що призвело до смерті трьох людей. Всього за шість днів кількість померлих перевищила позначку в 40 чоловік, а підтверджених випадків захворювання в усьому світі перевищила 1000.

Згідно з даними китайських експертів, в залежності від збільшення смертності, новий небезпечний вірус може поширюватися і мутувати. За однією з версій, хвороба з'явилася на ринку, де проводилися незаконні операції з дикими тваринами. У дослідженнях відзначається, що найбільш близький збіг за генетичним кодом цього вірусу спостерігається у двох видів тварин — южнокитайского багатополосого крайта і китайської кобри.

Китайський професор в Німеччині прогнозує, що епідемія досягне свого піку в березні, а може продовжитися до травня.

Журналісти порталу "Коментарі" поспілкувалися з українкою, яка проживає у Китаї. Дівчина розповіла про заборони через вірус, заходи дезінфекції і настрої жителів.

Відомо, що новий тип вірусу швидко мутує і вражає як людей, так і тварин. Інкубаційний період коронавіруса триває близько двох тижнів, а його перші ознаки схожі на симптоми грипу: виснаження, висока температура, кашель, головний біль, відсутність апетиту тощо. Як наслідок, вірус вражає дихальні шляхи, а також травну і нервову системи. Як захиститися від небезпечного вірусу — можна почитати за посиланням.

picture

Порошенко vs ДБР: допит відбувся

У п'ятницю, 24 січня, екс-президент Петро Порошенко прийшов на допит в Держбюро розслідувань (ДБР) у справі про держзраду. Очікувано, допит п'ятого президента перетворився на міні-шоу — підтримати Порошенка прийшли два клоуна, а його противники привезли на візку пофарбований у золотий колір унітаз, що нібито уособлює корупцію екс-гаранта. "Символ корупції" став причиною бійки між таборами активістів, в результаті якої розбили унітаз.

У самому ж будинку ДБР було не менш "весело". Народні депутати від фракції "Європейська солідарність", які прийшли підтримати свого лідера, намагалися потрапити на допит разом з ним. Порошенко пізніше заявив, що поведінка охоронців, які не пропустили нардепів, є грубим порушенням закону. Втім, в ГБР також назвали спроби прорватися незаконними.

Журналісти "Коментарів" детально розібрали з експертами історію з примусовим допитом Петра Порошенка.

picture

Дебют Зеленського в Давосі

Президент України Володимир Зеленський на тижні вперше побував на Міжнародному економічному форумі в швейцарському Давосі в якості глави держави. Так, на полях форуму гарант зустрівся з головою правління компанії Cargill Inc. Девідом Макленнаном — одним з найбільших інвесторів в аграрний сектор і аграрну логістику в Україні.

Під час виголошення промови на економічному форумі Зеленський заявив, що мета України — зайняти лідерські позиції в східній і центральній Європі. Також, на думку президента, коли планета переживає постійні природні катаклізми, а його рідна країна вже шостий рік перебуває в стані війни, риторичного вираження стурбованості з боку світової громадськості вкрай мало.

Нарешті, закликаючи інвестувати в нашу державу, Зеленський порівняв Україну з компанією-гігантом Google. На думку президента, Україна повинна стати інвестиційною Меккою Східної та Центральної Європи. А зараз, сказав глава держави, Україна "недоінвестована і недолюблена".

Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили виступ президента України Володимира Зеленського на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. А також висловили думку, з приводу того, чи будуть після цього виступу реальні економічні наслідки.

picture

Німецький інтерес до "Укрзалізниці"

У середу Міністерство інфраструктури України підписало "Меморандум про взаєморозуміння" з залізничним оператором Німеччини Deutsche Bahn. Планується, що фахівці з Німеччини проведуть роботу над реформуванням керівних механізмів "Укрзалізниці" з метою підвищити якість залізничних перевезень в Україні.

Пізніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що управління українською компанією "Укрзалізниця" в найближчі 10 років можуть передати німецькому оператора Deutsche Bahn. Він зазначив, що деталі співпраці офіційно ще не узгоджені, але "політичне рішення щодо цього вже прийнято".

У свою чергу, в DB заявили, що партнерство між АТ "Укрзалізниця" та німецьким залізничним оператором зараз на етапі розробки і в майбутньому буде припускати різні формати співпраці, в тому числі і операційне управління "Укрзалізницею".

picture

Пристрасті навколо зарплати Новосад

Не обійшовся тиждень, що минає, і без чергового скандалу за участю представника українського Кабміну. Міністр освіти і науки Ганна Новосад розповіла, що її зарплати в 36 тисяч гривень вистачить, щоб нормально прожити. Але, на її думку, якщо говорити про майбутнє, то цих коштів недостатньо.

"Зараз моя зарплата на руки в середньому становить 36 тис. грн, це на 10 тис. грн менше, ніж я мала на посаді керівника директорату Міносвіти. Мені цього вистачає, щоб нормально прожити. У мене є власне житло, службовий автомобіль, але немає часу ходити в кіно. Але якщо ви мене запитаєте, чи влаштовує мене це, як молоду людину, яка повинна думати про своє майбутнє, про заощадження, про пенсію, то, безумовно, цього не вистачить", — зазначила міністр.

Слова Новосад викликали шквал критики в соцмережах. Міністру одразу нагадали про вкрай низькі зарплати вчителів і зазначили, що переважна більшість українців може хіба що мріяти про зарплату в 36 тис. грн.

Міністр швидко усвідомила недоречність свого висловлювання і незабаром пояснювалася на своїй сторінці в Facebook. Чиновниця спробувала виправдатися, заявивши, що вчителі насправді отримують дуже мало і цю ситуацію потрібно змінювати. Новосад зазначила, що підтримує позицію уряду в тому, що чиновники повинні отримувати хороші зарплати і повинна бути оцінка роботи, яка в подальшому і буде впливати на оплату праці.

picture


ТОП-5 подій тижня в одній картинці

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!