Головна Новини Політика зовнішня політика Збитий "Боїнг" і запущений "Турецький потік": головні події тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Збитий "Боїнг" і запущений "Турецький потік": головні події тижня, що минає

Топ-5 подій тижня в одній картинці

12 січня 2020, 18:15 comments2549
Поділіться публікацією:
Збитий "Боїнг" і запущений "Турецький потік": головні події тижня, що минає

Авіакатастрофа літака "МАУ": від катастрофи до визнання

Безумовно, найголовнішою і водночас сумною подією перших днів 2020 року стала катастрофа літака Boeing-737 авіакомпанії "МАУ", що виконував рейс "Тегеран-Київ". 8 січня український лайнер зазнав аварії недалеко від тегеранського міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту перебували громадяни 7 країн — 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них — 11 громадян України. Всі, хто знаходилися на борту загинули. За даними РНБО України, дві людини запізнилися на рейс. Пізніше "МАУ" оприлюднила список всіх загиблих в авіакатастрофі.

Представник аеропорту Тегерана розповів про те, що причиною аварії українського пасажирського літака в Ірані стало загоряння двигуна. Проте в авіакомпанії версії про технічну несправність і помилку екіпажу відкинули. Пізніше стало відомо, що літак під час польоту зробив розворот і намагався повернутися в аеропорт.

У зв'язку з інцидентом, українським компаніям заборонили здійснювати польоти в Іран до з'ясування причин катастрофи літака "МАУ".

9 січня західні експерти повідомили, що літак Boeing-737 "Міжнародних авіаліній України" був випадково збитий іранською зенітною ракетою. Пізніше цю інформацію також озвучив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, представники Міністерства оборони США, а також влада Великобританії та Австралії. Проте держсекретар США Майк Помпео не виключив, що причиною катастрофи літака "МАУ" в Ірані могла стати технічна несправність лайнера.

Влада Ірану спочатку офіційно спростувала причетність до аварії літака, але в підсумку 11 січня іранські військові офіційно визнали, що збили український авіалайнер авіакомпанії "МАУ", однак це було "ненавмисно". За словами військових, це сталося тому, що літак здійснив різкий поворот у бік засекреченої військової бази.

picture

США vs Іран

Важливо розуміти, що прямою причиною атаки на український літак стало протистояння США та Ірану. В ніч на 8 січня Іран здійснив ракетний обстріл військових баз США в Іраку. В уряді Ірану дану атаку назвали "заходом самооборони" і заявили, що завдали удару по базі, з якої здійснювалися атаки на їх громадян.

Ситуація загострилася до межі і численні експерти та ЗМІ почали всерйоз обговорювати ймовірність повномасштабного збройного конфлікту і навіть нової світової війни.

Під час звернення до нації Дональд Трамп заявив про введення санкцій проти Ірану. Також американський президент заявив, що Ірану ніколи не дозволять мати ядерну зброю.

picture

Запуск Турецького потоку"

8 січня, в Стамбулі в конгрес-центрі "Халідж" пройшла урочиста церемонія запуску магістрального газопроводу "Турецький поток", який буде постачати газ з Росії в Туреччину і південну Європу.

У церемонії взяли участь президенти Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, Росії Володимир Путін, Сербії Олександр Вучич і прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

Під час відеозв'язку з компресорною станцією "Російська" в Анапі і прийомним терміналом в Кийик в Туреччині відбулося символічне відкриття газових вентилів.

Володимир Путін під час свого виступу заявив про зміцнення співпраці між Росією і Туреччиною, незважаючи на спроби протидії цьому.

"У регіоні, де розташована Туреччина, робляться спроби посилити напруженість у противагу зусиллям Туреччини і Росії", — сказав російський лідер.

Ердоган, у свою чергу, високо оцінив взаємодію з Росією і закликав не втягувати регіон в новий конфлікт.

За словами міністра енергетики і природних ресурсів Туреччини Фатіха Донмеза, запуск Турецького потоку" перетворить Туреччину в основного споживача російського газу і усуне існуючі транзитні ризики.

Через запуск "Турецького потоку" зниження транзиту газу через Україну в 2020 році складе близько 15 млрд куб. м.

picture

Австралія у вогні

Австралія потерпає від сильних пожеж. Вогонь, за підрахунками експертів, охопив від 8 до 10 млн гектарів землі. Кілька десятків людей загинули, але це далеко не всі біди, які принесли пожежі. Цілі регіони залишилися без електрики, дим затягнув півконтиненту.

Крім того, у результаті лісових пожеж в Австралії загинули більше мільярда тварин. Таку інформацію оприлюднив еколог із Сіднейського університету Кріс Дікман. За його словами, раніше оприлюднена цифра в 480 мільйонів була заснована на даних про ссавців, птахів і рептилій, і в даний момент ця інформація не відповідає дійсності, тому, що вже понад 800 млн загиблих тварин лише в Новому Південному Уельсі.

У списку загиблих тварин не були включені кажани, безхребетні і жаби, і з урахуванням перерахованих вище категорій, вона (цифра загиблих – ред.) перевищує один мільярд

Поліція Австралії підозрює 183 людини в умисних підпалах, які призвели до масштабних пожеж, загибелі людей і тварин.

picture

Гривня "втомилася"

Курс гривні, яка в останні кілька місяців повільно, але впевнено зміцнювалася, на початку 2020 року почав слабшати. Так, згідно з курсом, встановленим Національним банком України на 9 січня, долар подорожчав на 16 копійок (до 23,83 грн), євро — на 10 копійок (до 26,49 грн.), лише російський рубль не змінився в ціні (0,381 грн.).

Портал "Коментарі" детально вивчив ситуацію з гривнею і поцікавився думкою експертів на цей рахунок. Так, Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко називає ослаблення гривні сезонним фактором.

А кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нагадує, що рекордне зміцнення гривні в минулому році пов'язували, насамперед, з "пірамідою" облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Сам валютний ринок України, на думку експерта, є абсолютно керованим і кон'юнктурним.

picture

picture





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!